BLOG
21.09.2021 - Eskiden Türk Dendiği Zaman Zihinlerde Sadece Türkiye’de Yaşayanlar Vardı |
Eskiden Türk Dendiği Zaman Zihinlerde Sadece Türkiye’de Yaşayanlar Vardı
23 Mayıs 1040´da Selçuklular´ın Dandanakan zaferinden sonra Oğuz İli veya diğer adı ile Türkmen-İli, dalgalar halinde yurt tutmak üzere Ön-Asya´ya intikâl ederken, birçok Türkmen boy ve oymakları, 1063 yılından itibaren Suriye´ye girerek kendi hayat şartlarına uyabilecek bölgeleri vatan edinmişlerdi. Suriye´deki ilk Türkmen yerleşmesinin Halep ve Lazkiye şehirleri Ve bunların kuzeyindeki bölgede olduğu anlaşılıyor.
Daha sonra Türkmen iskânı Akdeniz sahili tarafında Lazkiye´den güneyde Trablusşam´a doğru ve iç kısımda da Âsi Irmağı vadisi boyunca Hama, Hums ve Şam istikametinde gelişmişti. Suriye’deki Türk nüfusu Anadolu’nun fethinden önceye dayanır. Ardından Anadolu ile birlikte Türklere yurt olmuştur. Suriye’nin kuzeyi ve Halep zaten tarih boyunca Türk toprağı olarak bilinir.
Oğuz yapısı iki kanattır. Boz-oklar ağabeylerdir Üç-oklar kardeşlerdir. Suriye’de Boz-oklara ait Bayat, Avşar, Beğdili; Üç-ok kanadından olanlar ise Bayındır, Kınık, Yüreğir Türkmenleri gelmiştir. Ramazanoğulları Yüreğir boyundandır.
Selçuklular Suriye’ye geldiklerinde Halep harabe halindeydi. Selçuklular döneminde Halep ihya oldu. O yüzden Türk nüfusu o dönemde ağırlıkta idi. Bizim güneyimizdeki birçok şehir Halep vilayetine bağlı idi. İşte bu yüzden Halep bölünmüş durumda yarısı Türkiye’de yarısı Suriye’de. Atatürk bu bölgeyi elinde tutmak istedi ama başaramadı. Bütün halinde olan bu vilayet 20 Ekim 1921’e kadar Çukurova müdafaası bittikten sonra yapılan hudut anlaşması ve sonrasında 1939’da Hatay Devleti Türkiye’ye bağlandı.
Şimdi Suriye’de ne görürsek onları Türk vatanı haline getirenler Türkmenlerdir. Suriye Selçuklularından sonra Zengiler var, Eyyübiler var. Selahattin Eyyübi Zengilerin kumandanıdır.
Halep, Gaziantep gibi, Hatay gibidir. Güneyde de Türkler yaşar. Mesela Golan Tepelerinde 25 tane Bayat köyü vardır. Rakka’da Caber kalesi var Türkler Fransa ile Ankara Antlaşmasında bu kalede bir bölük asker bulunacak ve Türk bayrağı dalgalanacak. Suriye bölgesinin acısını en çok çekenler Bozoklardan Avşar Bayat ve Beğdililerdir.
Biz gençlik yıllarımızdan beri Türklüğü kendimize dert edindik. Nerede Türk var, ne yaparlar, ne durumdalar, biz onlar için ne yapabiliriz gibi dertlerle uğraştık. Türkiye’de o zamanlar sanki bir hafıza kaybı vardı.
Türk dendiği zaman zihinlerde sadece Türkiye’de yaşayanlar vardı. Suriye, Irak gibi eski Türk yurtları sanki unutulmuş gibiydi. Suriye sanki tamamıyla Arap idi. İnsanlar “Suriye’de de Türk var mı imiş” gibi şaşırıyorlardı.
Biz bunları yaşadık.
Suriye oradaki Türk varlığını silmeye çalışmıştır. Türkler yalnız bir millettir. Tarihin hiçbir devrinde kimse bize yardım edip bizim yükselmemize yardımcı olmamıştır.
Gaziantep Barak Tükmenleri ve Suriyede yaşayan Türkmen hatunlarının orta yaş ve üzerindekilerin bundan 30,40 yıl önceki giysileri bu şekildedir. Gaziantep de azda olsa yaşlılardan hâlâ bu giysileri giyenler bulunmaktadır.
kaynak
Mustafa Kafalı hocamızın Töre dergisi (Şubat 1973) 21. sayısında yayımlanan “Suriye Türkleri-I” makalesinden bir bölümü .
|