BLOG
15.03.2022 - Suriye Halkının Onur ve Özgürlük Devrimi 11. Yılına Girdi |
Suriye Halkının Onur ve Özgürlük Devrimi 11. Yılına Girdi
Mart 2011´den bu yana süren iç savaşta, yüz binlerce insan hayatını kaybetti, Orta Doğu´da "Arap Baharı" olarak adlandırılan olayların sürdüğü 15 Mart 2011´de Dera ilinde bir grup öğrencinin okul duvarına, Beşşar Esed´e hitaben, "Ey doktor (Beşşar Esed) şimdi sıra sende" yazmasıyla, Suriye´deki halk ayaklanmasının fitili ateşlenmişti.
Yarım asırdır tek parti ile yönetilen, işsizlik, yolsuzluk ve baskıdan şikayetçi siviller, gösterileri ülke geneline taşımış, ordu gösterileri şiddetle bastırmaya başlayarak, gidişatın iç savaşa evrilmesine yol açmıştı.Birleşmiş Milletler (BM) yetkililerinin, kimyasal silah kullanma, halkı açlığa sürükleme, tehcir etme, ablukaya alma, keyfi tutuklama ve işkence etme gibi savaş suçlarının işlendiğine dikkati çektiği iç savaş 11 yılını doldurdu.
Bugün ülkede yaşadığı bölge bombalanmamış; bir yakınını kaybetmemiş; ailesinden uzak düşmemiş bir Suriyeli bulmak imkansız. 2011´de nüfusu 23 milyon olan ülkede, 11 yılda neredeyse bir milyon kişi hayatını kaybetti.
8,5 milyondan fazla Suriyeli ülke içinde yerinden edilmiş durumda. Çoğu çadırlarda ya da sağlıksız koşullarda yaşıyor. 6,6 milyondan fazla sığınmacı da Suriye´yi terk etti. 3,6 milyonu Türkiye´de yaşıyor. Ülke fiilen üçe bölünmüş durumda. Kuzeybatıda İdlib-Afrin-Carablus hattını kontrol eden muhaliflerin olduğu bölgede.PYD´nin omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri´nin (SDG) kontrolündeki bölgede yer yer Şam hükümetiyle işbirliği yapılıyor. PYD´nin merkezi konumundaki Kamışlı ve Şam arasında uçaklar çalışıyor.
Hükümetin kontrolündeki bölgede de İran´a bağlı milis güçlerin hakimiyetinde yerleşim yerleri var.
Suriye´deki 3,5 milyonu aşkın Türkmen, etnik kimlikleri ve talepleri nedeniyle ülkedeki iç savaşta ağır bedel ödüyor. Bu arada Türkmenler Esed rejimine karşı diğer Suriyelilerle beraber harekete geçti bu devrimde çok Şehitler verdi. Irkçı Baas rejimi"nin Türkmenleri asilime etmek ve varlıklarını Suriye´nin toplumsal hafızasından tamamen silmek istedi rejim.
Suriye halkının on yıllar boyunca yaşadığı bu sorunların Türkmenlerin de başlangıcından itibaren devrimde aktif rol aldılar .Ayrıca Suriyeli Türkmenlerin Halep´te ve diğer kentlerde devrim koordinasyonlarının oluşumunda öncüler arasında yer aldılar.Esad, daha ayaklanmaların en başında, muhaliflere verilen desteğin kesilmesi için Batı´nın korkulu rüyası olan radikal İslamcıları cezaevlerinden salıverdi. İran’dan Irak´tan ve Afganistan Lübnan’dan gelen Hizbullah şii cihatçılarla birlikte bu savaşçılar, dağınık haldeki muhaliflerin safında yer aldı.
14 Haziran 2013´te ABD tarafından ´teyit edildi.21 Ağustos´ta da Guta´da sarin gazı saldırısı düzenlendi. Siviller de dahil yüzlerce kişi hayatını kaybetti.
ABD, Türkiye ve İran´ın artık müdahil olduğu savaşın dördüncü yılında Rusya da Şam´a verdiği desteğin şeklini değiştirdi ve hava bombardımanıyla savaşa müdahil oldu.Rus hava kuvvetlerinin devreye girmesiyle savaşın Esad lehine ilerlemesi hız kazandı. Savaşın 11. yılına yaklaşırken bu açıklamayı Esad, artık Rusya ve İran´a bağımlı olsa da yönetimde kaldı.
Fiilen üç parçaya bölünmüş olan Suriye ise 11 yılın sonunda uydu savaşın sahnesi olmaya devam ediyor.
|